MyJournal

Friday, July 18, 2014

Dia ada hati, dia ada perasaan, dia boleh berubah.

Pernah tak korang rasa macam nak give up on something or someone yang pada mulanya kau rasa kau boleh kekal dengan semua tuh? Contohnya; kau ada kawan or someone that you loves and kau sayang gila dekat diorang but at the end, korang berpisah tanpa sebarang kata kata? Maksud aku kawan or orang yang kau sayang gila tuh tinggalkan kau or ignore kau macam tuh je. Pernah rasa tak? 

Pada aku, tak salah pun kau nak tinggalkan or ignore orang. But at least, bagi lah explanation bagi diorang faham. Kalau tak boleh cakap f2f pun, text dia or suruh orang lain tolong explainkan. But then, kalau kau tinggalkan or ignore diorang macam tuh, macam mana orang nak faham setiap tindakan kau? And the worst part is, baik baik orang nak sangka baik dengan tindakan kau, orang boleh jadi benci tau tak? Bukan benci apa. Cuma benci bila boleh jadi salah faham. Mungkin pada kau, kau nak diorang faham sendiri dengan tindakan kau tapi kau tak boleh expect semua orang boleh faham. Even sebenarnya kau tau dia memang boleh faham sendiri, kau kene jugak bagi explanation. Kesian weh kalau kau buat orang macam tuh. Aku rasa kau sendiri akan sakit hati kalau orang buat kau macam tuh.

So please lah, kalau dah takda rasa sayang or dah benci sekalipun, at least respect others feeling. Dia ada hati, dia ada perasaan. Kalau kau rasa kau nak teruskan perbuatan kau tanpa sebarang explanation, teruskan. But i bet you, yang one day kau akan menyesal sebab kau buat orang macam tuh. Mungkin sekarang kau cakap "aku takkan menyesal" tapi one day kau akan menyesal jugak. Menyesal sebab dah sakitkan hati orang.

And satu benda aku nak ingatkan, even orang cakap dia akan tunggu kau sampai bila-bila pun, kau kena ingat yang hati menusia nih boleh berubah. Mungkin sekarang dia cakap dia nak tunggu kau tapi tak mustahil bila dia dah rasa sakit yang amat, tak mustahil dia akan pohon doa pada Allah untuk tutup semua rasa sayang dia untuk kau.

So aku nak kau fikir. Fikir sebelum orang orang yang kau "pernah" sayang buat satu tindakan yang kau sendiri tak boleh nak jangka. Fikir sebelum hati dia tertutup untuk maafkan kau. Fikir sebelum dia pergi buat selamanya dari hidup kau. Fikir sebelum perkataan "menyesal" itu keluar daripada mulut or hati kau. Fikir fikirkan lah.

Renung-renungkan lah perbuatan kita d'bulan yang mulia ini. Assalamualaikum.


goodnight! x

Popular Posts